Halländska snöbollar


Dessa kakor känns lite extra juliga för mig då min mormor brukade baka dom varje vinter ♥ Har inte hittat hennes recept så mina ser typ ut som macarons istället för, som hennes, bollar. Får leta igenom hennes recept en extra gång till nästa år! De blev i alla fall godkända av sambon här hemma som inte är något kakmonster i vanliga fall så det är väl ett gott betyg :-) Har ni aldrig ätit sådana här kakor så beskrivs de bäst såhär: Sega mandelkakor med marängfeeling tillsammans med en mocca-smörkräm. Ni hör ju, mmm...
Ingredienser:
200 g oskållad mandel
5 dl florsocker
4 äggvitor
Kaffekräm:
50 g margarin
3/4 msk vetemjöl
3/4 dl starkt kaffe
1 äggula
1 msk grädde
Smörkräm:
150 g margarin
3 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker
4 äggvitor
Kaffekräm:
50 g margarin
3/4 msk vetemjöl
3/4 dl starkt kaffe
1 äggula
1 msk grädde
Smörkräm:
150 g margarin
3 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
Mal mandel och blanda med florsockret
Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda i dem
Klicka ut knappt en tesked stora klickar på bakplåtspapper
Grädda 7-9 minuter på 200°C i mitten av ugnen
Ta av kakorna direkt från plåten när de kommer ur ugnen
Koka margarin, mjöl och kaffe till kaffekrämen så att det tjocknar som en redning
Blanda äggulan med grädden och rör ner
Rör margarin och vaniljsocker till smörkrämen smidigt och när kaffekrämen svalnat lite blandas den i
Ställ krämen kallt så att den tjocknar och blir bredbar
Bred krämen på hälften av kakornas undersida, resten av kakorna blir lock
(För glutenfri: red krämen med maizena. För laktos-/mjölkfri: Byt ut margarin och grädde mot laktos-/mjölkfria produkter)
Baka, pyssla och unna er en riktigt god eftermiddagsfika! :-) Själv ska jag snart till jobbet för ett kvällspass, inte superpeppad men har i alla fall varit ute i solen en timme med vovven före frukost. Det gäller att ta tillvara på dagsljuset de dagar man kan! Trevlig helg ♥
