Äppelkompott med mandelkross

Här kommer ett så jäkla försenat lördagsrecept! Hann inte blogga imorse men här kommer en säsongsbetonad dessert - äppelkompott med mandel och vaniljsås! Receptet kommer härifrån och är riktigt smarrigt! Enkelt att vända ihop och tar inte många minuter :-) Och framför allt, såååå gott!!
Ingredienser (4 personer):
200 gram sötmandel
1 dl socker
6 syrliga äpplen
1,5 msk socker
0,5 msk kanel
0,5-1 citron
1 nypa riven muskotnöt
1-2 msk smör
200 gran mascarponeost
2 tsk vaniljsocker
2,5 msk socker
1 ägg
Gör såhär:
Smält 1 dl strösocker i en kastrull tills det är bärnstensfärgat
Häll i mandlarna och rör om
Häll upp på en plåt täckt med bakplåtspapper
När de svalnat, grovhacka dem efter behag
Skala äpplena, ta bort kärnhuset och dela dem i mindre tärningar
Pressa över citronsaft och blanda med socker och kanel
Stek äpplena i smör tills de blir mjuka
Lyft av stekpannan från värmen och tillsätt muskotnöten
Blanda mascarponeosten med vaniljsocker
Separera gulan och vitan på ägget
Vispa vitan till ett fast skum och ställ åt sidan
Vispa äggulan med strösocker tills det är poröst och vitt
Blanda med mascarponeosten
Vänd tills sist ner äggvitan
Fördela nötkrossen och äpplen i 4 skålar och häll över vaniljsåsen
Smaklig spis!
