Morotskaka



Denna saftiga morotskaka blir alltid uppskattad och är superenkel att göra gluten- eller laktosfri vilket ger ännu fler pluspoäng! Utgår alltid från Leila Lindholms recept och lägger ibland till en twist eller allergianpassar. Kunde ju inte skära i dom igår för dom skulle serveras på Cissis examensfest men de blir höga och fina varje gång! Jag gjorde dubbel sats och fördelade i 3 formar istället för 2 och de blev perfekta i storleken. Smeten fungerar även alldeles utmärkt att gör cupcakes med, så bra!
Ingredienser:
Botten:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl (alt. 4 dl glutenfritt mjöl)
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja
4 1/2 dl rårivna morötter
(Twist: hacka ner 2 dl valnötter)
Frosting:
60 gram mjukt smör (alt. laktos-/mjölkfritt)
100 g philadelphiaost (alt. laktos-/mjölkfritt)
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
Gör såhär:
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten, tillsätt solrosolja och rårivna morötter
Fyll smeten i en smord och bröad (alt. glutenfritt ströbröd eller kokos) form med löstagbar kant, 24 cm i diameter
Grädda i mitten av ugnen på 150°C i cirka 45 minuter, prova med en sticka, den ska inte vara kladdig
Låt kakan svalna
Vispa ihop smöret och philadelphiaosten
Sikta ner florsockret och häll i vaniljsockret
Tvätta limen ordentligt och riv sedan ner skalet
Blanda allt tills det blir krämigt
Bred fyllningen på kakan och avsluta med att strö kokos över kakan
Varsego, sätt igång å ät!

Har typ träningsvärk i armen idag för att jag råkade köpa kardemummakärnor istället för färdigmald kardemumma och de var så galet hårda. Mortlade och mortlade i säkert en kvart. Blev helt genomsvettig innan jag hade tillräckligt mycket, haha! Hittade även lite rosa strössel och jag tyckte det passade fint till Cissis examensdag! Tänk vad mycket kul man har liggandes i lådorna här hemma! :-)