Saftig limpa med sirap och rågsikt


God förmiddag på er! Idag är det lördag och det innebär ett nytt recept här på bloggen. Denna gång blir det bröd, en saftig limpa med sirap och rågsikt. Minskade ner på mjölet ganska ordentligt från originalreceptet för första degen blev riktigt mjölstinn och tråkig så jag satte om den. Kunde till slut baka ut båda degarna men de med mindre mjöl blev bra mycket saftigare! Nedan ser ni grundreceptet men jag bytte ut lite mjöl mot dinkelmjöl också. Laborera och test er fram men var försiktiga så att det inte blir för mycket mjöl, olika mjölsorter hanterar vätska på olika sätt så gå försiktigt fram. Testa er fram och har roligt! :-)
Ingredienser:
50 gram jäst
1 dl vatten
4 dl mjölk
50 gram smör
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
Gör såhär:
Smält smör i en kastrull och blanda sedan i vatten, mjölk och sirap. Låt bli fingervarmt (37°C)
Smula ner gästen i en bunke och häll degvätskan över, blanda tills jästen löst sig
Rör ner de torra ingrediserna och arbeta degen (5 min med maskin, 15 minuter om du knådar för hand)
Är degen något för lös? Fyll i så fall på med lite mjöl i taget tills du får den konsistens du vill ha
Låt degen jäsa i 45 minuter, arbeta lätt och forma sedan till 2 limpor
Låt jäsa ytterligare 40 minuter, skär ett par skåror i degen och grädda sedan i nedre delen av ugnen på 200°C i ca 30 minuter
Låt svalna på galler men se till att äta minst en smörgås med ost innan brödet svalnar helt ;-)
Limporna blev uppskattade här hemma och vi var proppmätta när vi hade kalasat på lite för många ostmackor, haha! Fungerar dessutom alldeles utmärkt att frysa in! :-)
