Klassiska kanelbullar med liten twist
Dessa kanelbullar är klassiska i sin utformning med en liten men effektfull twist i fyllningen. Råsockret ger fyllningen en något knäckigare smak vilket gör sig riktigt bra tillsammans med kanelen och den saftiga bullen. De är otroligt uppskattade här hemma och försvinner lika fort varje gång, får inte nog av dom!
Ingredienser:
150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
½ tsk salt
1½ dl socker
2 tsk stötta kardemummakärnor
12-14 dl vetemjöl
Fyllning:
150 gram smör
2 dl råsocker
4 tsk kanel
Garnering:
1-2 ägg
Pärlsocker
Gör såhär:
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och låt vätskan bli fingervarm (ca 37°C)
Lös upp gästen i en skål tillsammans med lite utav degspadet
Tillsätt resten av degspadet, salt, kardemumma och ca 10 dl av mjölet
Rör någon minuter så alla ingredienser blandar sig
Är degen alltför lös, tillsätt ytterligare lite mjöl men var försiktig så att degen inte blir för mättad på mjöl och förlorar sin smidighet
Arbeta degen mjuk och smidig (ca 5 minuter med mskin eller 10 minuter för hand)
Låt degen jäsa under bakduk 30-40 minuter
Blanda rumsvarmt smör med råsocker och kanel tills du får en mjuk och lättarbetad fyllning
Lyft upp den jästa degen på bänken och arbeta för hand någon minut
Dela degen i två delar och kavla ut ena delen till en stor rektangel
Bred hälften av fyllningen på rektangeln och rulla ihop
Skär rullen i ca 25 bitar och lägg varje bit i en bullform på en plåt
Lägg under bakduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter
Gör likadant med den andra halvan av degen och fyllnigen
När bullarna jäst klart, pensla med uppvispat ägg och strö lite pärlsocker på varje bulle
Grädda i mitten av ugnen på 250°C i ca 6-8 minuter
Låt svalna på galler, häll upp ett stort glas mjölk och njuuut!! ♥