Isländsk Skyr-kaka
Denna syrligt goda variant på klassisk cheesecake serveras på det isländska Café Reykjavik här i stan och är magiskt god! Jag har ingen aning om detta är "rätt" recept eftersom jag hittat på lite och provat mig fram, jag är dock nöjd med resultatet. Dessvärre har jag inte hittat naturell Skyr här i stan så jag blandade grekisk yoghurt med vaniljskyr och det blev riktigt bra :) Jag tycker det är kul med en variant på "vanlig" cheesecake som jag ofta tycker är för söt. Jag gillar även att den känns lyxigt krämig och skulle verkligen kunna servera den på ett sommarkalas istället för gräddtårta (som jag inte är överdrivet förtjust i). Så fräscht med det syrliga tillsamans med kexbotten och somriga jordgubbar! ♥
Ingredienser:
14 digestivekex
100 gram smör
1 tsk kokossocker
300 gram grekisk youghurt
300 gram Skyr vanlij
2 msk flytande honung
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2½ dl vispgrädde
100 gram vit choklad
4 gelatinblad
Gör såhär:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5-10 minuter
Krossa digestivekexen, smält smöret och blanda tillsammans med kokossockret
Tryck ut i en form med avtagbar kant, ställ i frysen medan du gör fyllningen
Blanda youghurt, Skyr, socker, honung och vaniljsocker
Häll upp ½ dl av vispgrädden i en kastrull
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg ner i kastrullen, rör runt tills gelatinet löst upp sig
Blanda det smälta gelatinet tillsammans med lite utav yoghurt- & Skyrblandningen
Blanda därefter i resten av yohgurt- & Skyrblandningen, detta för att inte gelatinet ska stelna och bli klumpigt
Vispa grädden och vänd ner den försiktigt i yoghurt- & Skyrblandningen
Smält den vita chokladen över vattenbad och vänd även ner den försiktigt i yoghurt- & Skyrblandningen
Häll fyllningen i formen över kexbotten och låt stelna i kylskåp ett par timmar
Servera med jordgubbar, blåbär, passionsfrukt eller hallon, bara att välja det du är sugen på. Jag har även sett varianter där blåbärssylt breds ut på kakan och sedan på med en massa bär, yum! Bara att testa sig fram!
Enjoy! :)